Fotoboek over de Abdij van Egmond.

Het was een eer om de inleidende tekst te mogen schrijven voor het nieuwe fotoportret van de Abdij van Egmond, met foto’s van Armando Jongejan. De presentatie van dit fotoboek vindt plaats op 2 juni.

De schitterende zwart-wit foto’s van Jongejan geven een goede indruk van wat kloosterleven vandaag de dag inhoudt. De Egmondse fotograaf leefde jarenlang intensief met de monniken mee en legde veel bijzondere momenten van hun leven vast. Van de duizenden foto’s die hij maakte, heeft hij in Monnikenleven de honderdvijftig mooiste en sprekendste opgenomen. Eerder verschenen van dezelfde fotograaf onder meer Een zoektocht (over de Sint-Adelbertabdij, 2004) en Thuiskomen (over het Sint-Liobaklooster in Egmond, 2011).

Een intiem portret

Jongejan heeft van de kloostergemeenschap veel ruimte gekregen en dat is aan dit fotoboek te zien. De fotograaf mocht zeer persoonlijke momenten vastleggen en zo krijgen we een heel spannend en tegelijk ongedwongen beeld van monnikenleven. We zien de monniken bij hun dagelijkse werk en tijdens vieringen, op momenten van ontspanning en tijdens feestjes van de gemeenschap. We zien ze op momenten dat veel van ze wordt gevraagd, zoals in de Paasnacht, bij een begrafenis of wijding, maar ook als ze even vrij zijn, met een lachende, vermoeide of dromerige blik. Hoe vaak komt het voor dat monniken even-niets-doen, even tijd hebben voor het Deo vacare? Dat is moeilijk te zeggen, maar het is de fotograaf gelukt om ook die momenten in dit fotoboek vast te leggen.

Elke foto vertelt een verhaal, elk beeld leent zich voor een meditatie over wat het leven van de monniken vandaag de dag zo bijzonder maakt: scherpte, moed, eenvoud, originaliteit, verlangen, vrolijkheid, menselijkheid, gevoel voor traditie, ouderdom of jeugd… ja, het feit dat in dit boek ook een jonge generatie in beeld komt, maakt het extra bijzonder.

Bidwoorden en werkwoorden

Wat voor tekst kun je schrijven bij zo’n intense reportage? Ik heb geprobeerd om er een eerlijk verhaal van te maken, dat zich niet beperkt tot de geschiedenis van de abdij en of een sfeerindruk van monnikenleven. In de inleiding gaat het ook om de centrale vragen en verlangens, de dynamiek en de obstakels. Waar gaat het vooral om in kloosterleven? Waarom is het voor veel mensen weer aantrekkelijk, waarom zitten de gastenverblijven van kloosters altijd vol? Wat zijn de uitdagingen, wat zijn de drijfveren vandaag de dag? Aan de hand van de belangrijkste werkwoorden: uiteraard bidden en werken, maar ook vieren en verwachten, zingen en zwijgen, bouwen, luisteren, lezen, liefhebben, vacare en even niets-doen… vertelt dit boek het verhaal van de prachtige abdij van Egmond. Het is een van die plekken waar het op dit moment gebeurt.