Een van de vragen waar ik bij het vernieuwen van mijn website op stuit: welk woord gebruik ik om mijn schrijfwerk te presenteren? Natuurlijk ben ik een schrijver. Maar dat woord wordt vaak misverstaan: alsof je alleen literair werk produceert. Ben ik dan eerder een auteur? Waarschijnlijk wel, maar bij dat woord heb ik weinig gevoel. Kies ik misschien voor een modernere term, iets als publicist of tekstschrijver?

Moeilijk. Ik heb het dikke betekeniswoordenwerk Het juiste woord erop nageslagen. Bestaan er nog andere woorden, die dichter bij mijn werk en beleving komen?  Ik kom een heerlijk rijtje tegen, allemaal van toepassing, althans gedeeltelijk: redacteur, essayist, libellist, humanist, literator, letterkundige, dichter, woordkunstenaar, scribent, veelschrijver, broodschrijver, prulschrijver. Zelfs dat! Maar er is natuurlijk geen enkel woord dat alles afdekt. Ook de lijst adjectieven is lang en bevat zeer merkwaardige woorden als schrijfziek, schrijfzuchtig en lettergek.

Een beetje plagerig zingt het oude liedje in mijn hoofd: koning keizer admiraal, schrijven doen we allemaal… Wat schrijf ik nu? Ik ga de keus uit de weg. Soms moet het juiste woord nog gevonden worden.